zaterdag 2 augustus 2014

Aandacht voor fort 8

Eind december 2014 zal het precies 150 jaar geleden zijn dat het fort door de aannemer werd opgeleverd. In 2009 werd de aanvang van de bouw van de Brialmontvesting en de instelling van het Nationaal Reduit met toeters en bellen herdacht, nu lijkt men de datum van voltooiing van de fortengordel vergeten.
Niet echt verwonderlijk als je bedenkt dat het immense bouwwerk na een halve eeuw compleet geen militair nut meer had. 

Reduit-ingang vóór 1914
Van de eerste reeks forten van Brialmont is enkel fort 1 dat in Wijnegem stond, verdwenen. Fort 8, dat als eerste uit het verdedigingssysteem werd geschrapt, en na 1906-1907 geen deel meer uitmaakte van de Veiligheidsomwalling, bleef overeind. Onlangs werd het reduit gerestaureerd en ook van de contrescarp zijn grote stukken hersteld.

Wandelend langs de gebouwen van het 'buitenfort' en in het immense 'binnenfort', het reduit, krijgt u van de gidsen 200 jaar geschiedenis geserveerd.

Fort 8 in 1985
Standbeeld van Henri Alexis Brialmont
(Brussel)
Het verhaal van de forten rond Antwerpen begint enkele decennia voor hun bouw, in 1815 met de nederlaag van Napoleon bij Waterloo. Via de Wellingtonbarrière wordt u voorbij de onafhankelijkheid van België naar Antwerpen als Réduit Nationale geleid met de bouw van de Grote Omwalling en van de acht Brialmontforten rond de stad tot gevolg. 
Uiteraard krijgt u hierbij ook een flinke portie lokale geschiedenis, overgoten met anekdotes.

Stap voor stap ontdekt u de verschillende verdedigingselementen van het fort met hun specifieke bewapening. Wallen, grachten en poternes hebben straks geen geheimen meer voor u...

Er zijn dit jaar nog rondleidingen op 10/8, 14/9 (Open Monumentendag), 12/10, 9/11 en 14/12. 

Op 10/8 start de wandeling om 14:00 uur aan het witte, houten huis, Schansstraat 7. 

Bijzonderheden over de latere wandelingen volgen later.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten